De eerste 1000 dagen en suikerconsumptie

Inleiding

Binnen Marijtje Doets vinden wij gezonde voeding zeer belangrijk. Voeding is de bouwsteen voor de ontwikkeling van kinderen. Dit is ook de reden dat wij nauw samenwerken met een kindervoedingscoach genaamd Vivienne van Kidsvoeding. Niet alleen heeft Vivienne ons voedingsschema gecontroleerd, maar heeft zij ook zowel op een teamvergadering als op een ouderavond onze pedagogisch medewerkers en ouders geïnformeerd over het belang van voeding. Hierbij delen wij dan ook graag een aantal van haar inzichten en dan met name over de eerste 1000 dagen en suikerconsumptie. 

De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen wordt de blauwdruk voor de rest van het leven gemaakt. Dit begint al in de buik bij de moeder en is tot de tweede levensjaar. In deze periode wordt eten gebruikt om goede cellen aan te maken en wordt voeding gebruikt voor de groei van het brein in plaats van dat het eten verbruikt wordt zoals dit bij volwassenen het geval is. De basis van het leven begint bij het aanleggen van de hersenen en het zenuwstelsel. Deze hebben de hoogste prioriteit bij het kiezen van de juiste voeding tijdens de eerste levensjaren. 

In deze periode maakt een kind gigantische sprongen. De hersenen, de spijsvertering en het immuunsysteem ontwikkelen zich ontzettend snel. Een kind verdubbeld in deze periode qua lengte en het kind wordt vijf keer zwaarder. Het is voor een kind dus essentieel om tijdens deze belangrijke fase gezond te eten. 

Door kinderen vanaf het begin gezond eetgedrag aan te leren en voedselvaardig te laten opgroeien, zetten we in op een generatie voor wie gezond, veilig en duurzaam eten vanzelfsprekend is. Als een kind opgroeit met een gezond gewicht, dan is bewegen makkelijker en is de kans op overgewicht op latere leeftijd kleiner. We zeggen vaak dat het onze genen zijn die voor (licht) overgewicht zorgen. Uit onderzoek is echter gebleken dat het vooral de voeding die wordt aangeboden gedurende deze 1000 dagen zo belangrijk zijn en niet per se de genen. Latere gezondheid wordt voor 80% bepaald door voeding en maar 20% door genen. 

Suikerconsumptie 

Helaas komt overgewicht in Nederland nog steeds vaak voor.  In 2021 had 15,5% van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar overgewicht en dit percentage blijft helaas ieder jaar stijgen. Een van de redenen hiervoor zal zijn dat in Nederland de suikerconsumptie onder kinderen erg hoog is. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar geldt zelfs dat zij twee keer de aangeraden hoeveelheid suiker tot zich krijgen. Dit betekent dat voor deze kinderen gemiddeld 19% van de dagelijkse energie-inname uit suiker bestaat. 

Het is logisch dat ouders niet altijd bewust zijn dat kinderen teveel suikers binnen krijgen. Vaak is wel bekend dat te veel en te vaak snoep geven niet goed is, maar het wordt ouders ook wel lastig gemaakt. Soms denk je dat je een gezonde keuze maakt voor je kind, maar niets blijkt minder waar. Er zijn namelijk maar liefst 68 schuilnamen voor suiker. Op de verpakking kan bijvoorbeeld staan dat er ‘fruitconcentraat’ of ‘melasse’ in zit. Dit klinkt allemaal veel onschuldiger dan het woord suiker, maar dit komt eigenlijk op hetzelfde neer. Zo verwacht je dat ‘babykoekjes’ van de Kleine Keuken gezond zijn maar in feite zit er 23% geconcentreerd appelsap in. Dit is in feite gewoon suiker. 

Het innemen van suiker heeft eigenlijk alleen maar nadelige gevolgen. Het verzwakt het immuunsysteem, zorgt voor disbalans in de darmflora en zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast zorgt suiker ervoor dat het verzadiging systeem wordt aangetast. Bij kinderen werkt dit verzadiging systeem eigenlijk nog beter dan bij volwassenen. Zij kunnen heel goed aangeven wanneer zij vol zitten. Suiker zorgt er helaas voor dat dit systeem minder goed gaat werken en daardoor kinderen ‘over-eten’ wat vervolgens weer tot overgewicht kan leiden.  

Wat doet Marijtje Doets aan gezonde voeding? 

Zoals in de inleiding al even aangegeven, hecht Marijtje Doets zeer veel waarde aan gezonde voeding. Wij hopen hiermee ons steentje te kunnen bijdrage aan de gezondheid van onze kinderen. Dit is ook de reden dat wij alleen gezonde maaltijden aanbieden gedurende de dag en proberen zo een gezond en gevarieerd mogelijke menu samen te stellen.

Daarnaast zal Marijtje Doets proberen de suikerconsumptie zo veel als mogelijk te beperken. Dit betekent dat kinderen in principe alleen maar water krijgen en geen zouthoudende dranken. Daarnaast stimuleren wij het eten van rauwkost, fruit en niet zoete producten voor op de boterham. Tot slot vragen wij ouders ook rekening te houden met een gezonde traktatie wanneer een kindje jarig is. 

Bronnen

  • Presentatie van Vivienne van Kidsvoeding 
  • Website van het Voedingscentrum
  • Website van Oei ik groei 
kinderopvang Almere buiten BSO Almere buiten Dag opvang Almere buiten

Over Ons

Marijtje Doets is een kleinschalige kinderopvang van hoge kwaliteit waar ieder kind wordt gezien